ηλιοθερμια ενδοδαπεδια θερμανση εγκαταστασεις υγραεριου υδραυλικα εργα

Με τον όρο Ηλιοθερμία εννοούμε τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή αυτής σε θερμική μέσω των ηλιακών συλλεκτών. Το ζεστό νερό που παράγεται οδηγείται και αποθηκεύεται σε ταμιευτήρα και από εκεί είναι διαθέσιμο για ζεστό νερό χρήσης αλλά και θέρμανσης.

Η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργεια στη χώρα μας, μιας και οι κλιματικές μας συνθήκες είναι ιδανικές για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Η εκμετάλλευση μιας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας όπως ο ήλιος μπορεί να φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά αλλά και στο τριτογενή τομέα μειώνοντας το κόστος για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και της θέρμανσης .

Ο εξοπλισμός ενός συστήματος ηλιοθερμίας αποτελείται από:

  • Ηλιακοί συλλέκτες
    Ανάλογα με την χρήση και τις απαιτούμενες θερμοκρασίες μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ηλιακούς συλλέκτες επίπεδης επιφάνειας οι οποίοι είναι η συνηθέστερη επιλογή κυρίως για κατοικίες ή συλλέκτες κενού οι οποίοι χρησιμοποιούνται εκεί που θέλουμε υψηλότερες θερμοκρασίες ή σε περιοχές με λιγότερη ηλιοφάνεια, λόγω του υψηλότερου βαθμού απόδοσης που έχουν.
  • Ταμιευτήρας (Buffer)
    Σε κάποιο μέρος του κτιρίου τοποθετείται ένας ταμιευτήρας. Εκεί καταλήγουν και αποθηκεύονται τα παραγώμενα ζεστά νερά και είναι διαθέσιμα για χρήση ακόμα και σε ώρες όπου δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Ο όγκος του ταμιευτήρα εξαρτάται από τις απαιτήσεις που διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος του κτιρίου (κατοικία, κτίριο γραφείων κ.τ.λ.) και το πλήθος των χρηστών.
  • Ηλιακός ελεγκτής
    Για τον έλεγχο και τη ρύθμιση του συστήματος ηλιοθερμίας τοποθετείται ένας ηλιακός ελεγκτής.
ενδοδαπεδια θερμανση εγκαταστασεις υγραεριου υδραυλικα εργα, Ηλιοθερμία