Οι Αντλίες Θερμότητας ονομάζονται έτσι διότι αντλούν  θερμότητα  από το εξωτερικό περιβάλλον το χειμώνα και μέσω του ψυκτικού  μέσου  την αποβάλλουν στο θερμαινόμενο χώρο . Το αντίστροφο συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τη λειτουργία της ψύξης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για τις αντλίες θερμότητας είναι ο συντελεστής συμπεριφοράς για τη θέρμανση (COP) και για τη ψύξη (EER), που  εκφράζουν τον λόγο της θερμικής ενέργειας που παίρνουμε προς την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώσαμε για να πάρουμε αυτή την ενέργεια . Ο COP εξαρτάται από τις θερμοκρασιακές συνθήκες της περιοχής που θα τοποθετηθεί η αντλία αλλά και από τα χαρακτηριστικά τις ίδιας της αντλίας . Συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 4 αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι αντλίες ξεπερνούν το 4.

Αυτό σημαίνει ότι αν η αντλία μας για παράδειγμα έχει COP = 3.5 για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνουμε θα παίρνουμε 3.5 ΚWh θερμικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι αντλίες θερμότητας εκμεταλλεύονται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και χρειάζεται μια μικρή προσθήκη ενέργειας (ηλεκτρική) για να λειτουργήσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που φέρνει τις αντλίες θερμότητας στις πιο οικονομικές λύσεις θέρμανσης καθώς το 60-70% τις ενέργειας τη παίρνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον.

Οι αντλίες θερμότητας κατηγοριοποιούνται σε χαμηλών και υψηλών θερμοκρασιών ανάλογα με τη θερμοκρασία προσαγωγής που θέλουμε αλλά και σε αέρα-αέρα ή αέρα- νερού ανάλογα με το σύστημα θέρμανσης που θα χρησιμοποιήσουμε.

αντλιες θερμοτητας

ενδοδαπεδια θερμανση εγκαταστασεις υγραεριου υδραυλικα εργα

ενδοδαπεδια θερμανση εγκαταστασεις υγραεριου υδραυλικα εργα, Αντλίες θερμότητας

Τα συστήματα θέρμανσης που μπορούν να λειτουργήσουν με αντλία θερμότητας είναι:

  • Ενδοδαπέδια θέρμανση- δροσισμός
  • Fan  coils (Θέρμανση-ψύξη)
  • Θερμαντικά σώματα.

Πλεονεκτήματα εγκατάστασης αντλίας θερμότητας

  • Δεν απαιτείται λεβητοστάσιο,τοποθετείται σε κάποιο χώρο εξωτερικά του κτιρίου όπως μια εξωτερική μονάδα κλιματιστικού.
  • Δεν απαιτείται καμινάδα.
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης.
  • Γρήγορη απόσβεση αρχικού κόστους εγκατάστασης.
  • Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες πηγές ενέργειας, όπως λέβητας πετρελαίου ή αερίου, ηλιακή ενέργεια κτλ.